Sous-Vide

Sous-vide är den ultimata tekniken för att tillaga kött. Så har sous-vide beskrivits av många människor jag träffat. Den används av dussintals världskända restauranger, den stöds av flera berömda kockar och den har blivit enormt populär i hemmet efter att sous-vide maskiner producerats för dagligt bruk. Vi fick tag på en KitchPro Epicuré Sous-Vide maskin och valde att testa den i köket för att se vad resultaten blev. Sällsynt nog verkar det som att ryktena har haft rätt hela tiden. Sous-vide är helt enkelt det perfekta sättet att tillaga kött på.

Principen bakom sous-vide är simpel: Att koka kött är det bästa sättet att jämnt fördela temperatur och tillaga den perfekt, men för mycket smak förloras i vattnet köttet kokas i. En Sous-vide maskin laminerar köttet innan det tillagas, för att sedan bli kokat till perfektion. Aldrig har vi smakat en saftigare och godare bit kött än när vi använt en sous-vide maskin.

Maskinen vi använde är dock oerhört dyr, och det finns inte mycket billigare alternativ ute på marknaden som håller samma höga kvalitet. Nästan 1500 kostade KitchPro maskinen, och bara kött-fanatiker skulle vara villiga att lägga ner så mycket på en makapär när man lika gärna kan steka köttet själv. Så länge priset på sous-vide maskiner förblir så högt är det osannolikt att matlagningstekniken används av annat än specialister och den enstaka entusiasten. Försök hitta den begagnad om du absolut måste ha den.